[caption id="attachment_290" align="alignnone" width="2000"] Karin Nilsson vinner Idre Fjällmaraton och får kransen av Pernilla Wiberg. Foto: Alexander Neimert[/caption]

Karin Nilsson från Ullevi FK vann Trailrunning Sweden Store Trailtour 2019, sedan dess har det på grund av pandemin inte blivit så många traillopp. Hon har hållit i träningen och är väldigt sugen på att tävla. På lördag springer Karin virtuella Hoka Torekov-Båstad.

Hur har det varit för dig att inte få tävla?
– Jag kom från en långvarig skada till säsongen 2019, så jag var väldigt glad att jag lyckades komma tillbaka och prestera så pass bra att jag kunde vinna touren. Motivationen var på topp till 2020 och träningen flöt på bra, så det kändes verkligen tråkigt när de flesta tävlingar ställdes in. Jag är inte superung längre, så man vet inte hur många år man har på sig att kunna springa fort. Men jag tror att jag hade haft svårare hantera denna pandemi idrottsligt när jag var 18-19 år, då hade det varit tufft att till exempel få två Junior-SM i skidor inställda. 1-2 år är ändå en stor del av ens liv i den åldern. Så jag tycker verkligen synd om de ungdomar som får sin idrott inställd nu.

– I övrigt har pandemin medfört att jag har kunnat träna rätt bra! De dagisförkylningar jag fått på köpet när jag har småbarn har minskat rejält det senaste året. Och möjligheten att jobba hemma har inneburit att jag har haft mer tid att träna och även en mindre stressig vardag i övrigt. Dock har jag haft en del skador som hindrat träningen också, så det kanske är på gott och ont att ha tid att träna mer…

Vad har du saknat mest under pandemin?
– Det är verkligen tävlingarna jag saknar! Jag motiveras verkligen av att träna för att prestera. Sedan har jag även saknat att kunna åka upp till mina gamla hemtrakter i norra Sverige och träffa min familj och släktingar.

Hur håller du motivationen uppe?
– Träning är det roligaste jag vet och jag mår bra av att träna, så motivationen till att träna och framför allt springa har jag inga problem med.

Sätter du träningsmål?
– Jag har vissa sträckor eller pass jag brukar genomföra ibland för att checka formen. Annars tränar jag mest det som passar in i vardagen, vad jag känner för stunden och beroende på vädret den dagen. Det passar egentligen rätt bra att göra nu när jag inte riktigt har något specifikt mål i närtid att träna mot.

Hur ser du på säsongen 2021?
– Jag hoppas verkligen att tävlingar i någon form kommer igång, helst så snart som möjligt. Så länge tränar jag på och försöker träna hyfsat klokt, så jag ska vara redo och skadefri när vi väl kan börja tävla.

Hur ser en träningsvecka ut för dig nu?
– Just nu tränar jag 7-11 timmar per vecka varav 3-4 pass löpning, som jag kompletterar med främst cykel (racer/mtb/trainer) och längdskidor (skierg/rullskidor om snö saknas). Jag önskar att jag kunde springa mer och jag försöker öka löpningen då och då, men då åker jag oftast på någon skada eller skadekänning och får backa och köra mer alternativ träning igen. Jag försöker istället hålla en hög kvalitet på många av passen.

Du springer Hoka Torekov-Båstads virtuella Inspirationsloppet 21 km på lördag. Hur går tankarna?
– Ja, det blir kul, jag har märkt att jag ändå taggar till lite extra på ett virtuellt lopp jämfört med en vanlig träning. Jag tänker starta vid huset där jag bor i Sjömarken utanför Borås och bege mig ut på de fina stigarna som finns i närområdet. Det var inte så länge sedan stigarna tinade fram, så ska bli roligt försöka utmana dem och springa med ett bra flyt.

Slide
DATUM
9 okt
EN DISTANS
21,2 km
DELTAGARE (MAX)
1500 st